Haber:Armağan ŞEN
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan tepkiler yurt geneline yayıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, art arda düzenlediği mitinglerle halkı meydanlara çağırdı. Bugünkü durağı ise siyaseten “AKP’nin kalesi” olarak bilinen Aksaray oldu.
—
Aksaray’da “Kale Yıkıldı” Yorumu: Miting Alanı Doldu Taştı
Aksaray Hükümet Meydanı’nda düzenlenen mitinge CHP Genel Başkan Yardımcıları, Parti Meclisi üyeleri, milletvekilleri, çevre il ve ilçelerden gelen CHP’li belediye başkanları da katıldı. Aksaray’da bu denli kalabalık bir CHP mitingi uzun yıllardır görülmemişti. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı mitingde alan doldu, taşan kalabalık meydan dışına taştı. Halkın ilgisi, “AKP’nin kalesi yıkıldı” yorumlarına neden oldu.
—
Coşkulu Kalabalıktan Sert Sloganlar: “Erdoğan İstifa”, “Hak Hukuk Adalet”
Mitingin başlamasından itibaren meydanda coşkulu sloganlar yükseldi. “Erdoğan İstifa”, “Hak, Hukuk, Adalet” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları miting boyunca susmadı. Özgür Özel’in konuşması sık sık bu sloganlarla kesildi. Miting, Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için yapılan 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
—
Aksaray’a Özel Şiirle Başladı: “Burası Artık Milletin Kalesi”
Özgür Özel, kürsüye çıkar çıkmaz Aksaray’a ithafen yazılmış bir şiirle halkı selamladı. Ardından yaptığı konuşmada Aksaray için şu tarihi sözleri söyledi:
> “Bu mitingi görenler bilsin ki Aksaray artık hiçbir kimsenin değil, milletin kalesidir!”
—
Ötekileştirme ve Kutuplaşma Değil, Birlik Mesajı
CHP Lideri konuşmasında kutuplaştırıcı siyasete sert çıktı.
> “Siyaset, kutuplaşma oluşturarak ötekileştirildi. Ama biz Aksaray’a ötekileştirmeye değil, birleşmeye geldik. AK Parti diye gelenler bugün bir ‘kara düzen’ kurdu. Biz bu düzeni yıkmaya geldik. Biz kimseyi ayırmıyoruz, yüreğinde bayrak ve vatan sevgisi olan herkesle omuz omuzayız.”
—
İktidara Net Mesaj: “Bu Meydan Boşuna Dolmadı!”
Özgür Özel konuşmasında özellikle Erdoğan hükümetine ve iktidar politikalarına yüklendi.
> “Bugün bu meydanlar Tayyip Erdoğan’ın taşıyamadığı inanmışlarla doldu. Bu meydan boşuna dolmadı! Biz buraya yaz sıcağında piknik yapmaya değil; vergi adaletsizliğine, yargı adaletsizliğine, Silivri adaletsizliğine, sivil darbeye karşı durmaya geldik!”
Bu ifadeler meydanı coşturdu, halk “Tayyip İstifa!” sloganlarıyla karşılık verdi.
—
“Kurtuluş Yok Tek Başına!”
Konuşmasının sonunda emekçiye, işçiye, emekliye özel mesajlar veren Özel, güçlü bir birlik çağrısı yaptı:
> “Asgari ücretliye, emekliye değer vermeyen bu iktidar hâlâ işsizliği büyütüyor. İşçi kurulmadan devlet kurtulmaz! Esnaf kurulmadan çiftçi kurtulmaz! Kurtuluş yok tek başına! Ya hep beraber ya hiçbirimiz! And olsun ki hakkınızı söke söke alacağız!”
Özgür Özel Aksaray’da Konuştu: “Tren Yolu Yok, Havalimanı Yok, Turizm Geliri Yok”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Aksaray mitinginde iktidarın yıllardır verdiği ama yerine getirmediği sözleri tek tek sıraladı. AKP iktidarının Aksaray’a yönelik ihmalkârlığını yüksek sesle dile getiren Özel, kentin ulaşım, turizm ve kalkınma konularında sistematik olarak dışlandığını vurguladı.
“Aksaray’a Tren Yolu, Havalimanı, Çevre Yolu Dediler… Hiçbiri Yapılmadı”
Aksaray’da yıllardır konuşulan ama bir türlü hayata geçirilmeyen yatırımları hatırlatan Özel, meydanı dolduran binlerce kişiye şöyle seslendi:
“AKP iktidarı her seçim öncesi Aksaray’a tren yolu yapacağız dedi, yapmadı. Havalimanı sözü verdi, unuttu. Çevre yolu dediler, hâlâ ortada yok. Aksaray, göz göre göre kalkınmadan ve temel yatırımlardan mahrum bırakıldı.”
Bu sözler miting alanında büyük alkış aldı. Vatandaşlar “Yeter artık!” ve “Aksaray sahipsiz değil!” sloganlarıyla destek verdi.
“Aksaray’ı Kapadokya’nın Dışında Bıraktılar, Turizmden Pay Alamadı”
Aksaray’ın coğrafi, tarihi ve kültürel olarak Kapadokya bölgesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Özgür Özel, kentin yıllardır turizm pastasından bilinçli bir şekilde mahrum bırakıldığını şu sözlerle dile getirdi:
> “Aksaray, Ihlara Vadisi’yle, Sultanhanı’yla, Hasan Dağı’yla doğal ve kültürel zenginliğe sahip. Ama Kapadokya sınırının dışında tutuldu. Yıllardır turist geliyor, ama devlet bu şehri görmezden geliyor. Oteller dolu, turist otobüsleri geçiyor, ama Aksaray’a katkı sıfır.”
Özel’in bu çıkışı, özellikle esnaf ve turizm sektöründe çalışan vatandaşlar tarafından dikkatle dinlendi.
“İmamoğlu Cumhurbaşkanı Olduğunda Asgari Ücret 49 Bin Lira Olacak”
Konuşmasının sonunda ekonomik vaatlerine de değinen CHP Genel Başkanı, iktidarın halkı yoksulluğa mahkûm ettiğini söyledi. Bugünkü asgari ücretin açlık sınırının bile altında kaldığını belirten Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ekonomik refahın artacağını vurguladı.
> “Bugün asgari ücret 22 bin 104 lira. Ama Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı olduğunda asgari ücret en az 7 çeyrek altına eşit olacak. Bugün çeyrek altın 7 bin lira. Yani, en az 49 bin lira olacak. Bu halk bunu hak ediyor.”
Özgür Özel’in bu çıkışı, miting alanında coşku ile karşılandı. Vatandaşlar alkışlarla destek verirken, meydan bir kez daha “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla inledi.
Sonuç: Aksaray’da Siyasi Dengeler Değişiyor Mu?
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Aksaray mitingi, sadece bir siyasi etkinlik değil; aynı zamanda Anadolu’daki sessiz değişimin işareti olarak yorumlanıyor. Kalabalığın büyüklüğü, coşkusu ve atılan sloganlar, Aksaray’da artık yeni bir dönemin başlayabileceğine dair güçlü mesajlar verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu çıkışı, sadece muhalefet cephesinde değil, iktidar saflarında da etkisini göstereceğe benziyor.
Bahçeli’yi Ziyaret Eden Alkan: “Liderimizin Emrinde ve izindeyiz”