Teknolojinin gelişimi ile hayatımıza her geçen gün yeni kavramlar girmekte. Bu kavramlardan bir yenisi ise “Dijital bağımlılık” kavramı. Özellikle internetin yaygınlaşması, sosyal medya platformlarının çeşitlenmesi ile çağımız gereği teknolojiyle ilişkimiz gün geçtikçe artıyor.
Dijital bağımlılık: Kişinin interneti ya da dijital cihazları kullanmaktan kendini alıkoyamaması, bununla ilgili kontrolünü kaybetmesi, bu sebeplerden ötürü rutin hayatındaki iş, okul, ev gibi alanlarda sorumluluklarını aksatması, bu cihazlardan uzak kaldığında strese girmesi ve huzursuzluk yaşaması, internet başında geçirdiği süreyi planlayamaması, uzak kaldığında kendini eksik, yoksun hissetmesi kavramıdır.
Günümüzde genç kesimde hızlı bir şekilde yaygınlaşan dijital bağımlılık, interneti kontrolsüz olarak bir şekilde kullanma, oyun bağımlılığı vesosyal medya bağımlılığı olarak birçok farklı alanda ilerlemiştir. Dijital bağımlılık en çok 12-18 yaşlarında görülmekte. Ancak daha küçük yaş gruplarında da “ekran maruziyeti” denilen tablet, telefon ve televizyon karşısında fazla vakit geçirme sık görülüyor.
Başlı başına bir yazı konusu olan dijital dünyadaki oyun bağımlılığına kısaca değinmek gerekirse. Genç yaş grubundaki kişilerin telefon, tablet ve bilgisayar aracılığı ile kontrolsüz biçimde vakit harcaması, rutin hayatındaki sorumluluklarından uzaklaşması, uyku bozukluğu ve benzeri durumlara maruz kalması denebilir. Dijital oyunlar gençler ve ergenler arasında popüler ve yaygın eğlence olarak kullanılmaktadır. Dijital oyunların olumlu yanları her ne kadar görülse de, dijital oyunlarda geçirilen süre çok ve olumsuz sonuçlar doğurmaya başladıkça dijital oyun bağımlılığı başlamaktadır.
Sosyal medya bağımlılığı konusuna gelecek olursak. Gün içindeki tüm aktiviteleri paylaşma arzusu, insanlar tarafından beğenilme hissiyatı oluşması, sosyal medya platformlarını sık sık kontrol etme, çok fazla zaman ayırma ve rutin işleri aksatma gibi birçok olguyu kapsayan bu bağımlılık ciddi boyutlara ulaştığında bedensel ve ruhsal bazı sorunları tetiklemekte.
Hayatımızın her alanına dâhil olan sosyal medya yediğimiz yemekten, gittiğimiz mekânlara, yaptığımız spordan konuştuğumuz sohbete kadar her şeyi paylaşma, gösterme arzusu oluşturmakta. Bu durum ilerledikçe saplantı haline dönüşmeye, aşırı vakit ayırmaya, bildirim geldiğinde heyecanlanmaya bir süre sonra ilerlediğinde sosyal medyasız bir hayatın düşünülmeyeceğine kadar varmakta. İnsanları takip ettikleri kişilere göre yargılamaya, takipçi sayılarına göre sevgi ve saygı göstermeye varmaktadır.
Genel olarak Dijital Bağımlılık, günümüzde gençlerde daha çok görülse de yıllar ilerledikçe ciddi bir bağımlılığa dönüşeceğini düşünmekteyim. Şimdiden “Dijital Detoks” gibi olayların başladığı, psikologların ciddi manada talep aldığı bu bağımlılığın üzerine daha çok konuşacağa benziyoruz…
Yakın dönemde dijital bağımlılık için alınan önlemlerle ilgilide konuları da kaleme alacağız …
2021-12-23 16:31:05