Kara Aksaray’da Sağlık Sorunlarını Dile Getirdi

Haber: Armağan ŞEN - AKSARAY 
Türk Sağlık-Sen  Aksaray Şube Başkanı Taner Kara yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında Aksaray'da sağlıkta yaşanan sorunları dile getirerek, bu sorunlara biran önce önlem alınmasını talep etti.
Türk Sağlık-Sen  Aksaray Şube Başkanı Taner Kara yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "
Türk Sağlık-Sen  olarak sahadayız. Sağlıkda sıkıntılı konuları biliyor sorunları çözmeye İdare ile çalışanlar arasında köprü olup doğru sağlık hizmetini vatandaşa eşit bir şekilde ulaşmasını sağlamaya çalışmaktayız. Bunu yaparken de sağlık çalışanlarının sorunlarına sıkıntılarına çare arıyoruz.
Devletimizin imkanlarını biliyor olan ile mümkün olanı mükemmeli yakalamaya ve bu iş için gereken ne ise yapmaya  kararlıyız.
Görüyoruz ki; 
Aile Hekimliğini Sağlık Bakanlığının bir parçası olduğunu unutan idarecilerimiz var.
Bizler Sendika olarak sıkıntıları anlattık ricacı olduk Aile Hekimlerimizin personel ihtiyacını anlattık ama bir arpa boyu yol alamadık.
Bizde  İdareci/yönetici nedir sorusunun cevabı görev yapanları idare etmek  değil;  Sorun olduğunda çözüm bulan mağduriyeti gideren  yol gösteren ama her ne koşulda olursa olsun devletin kanunlarının içerisinde kalan yönetmeliklere aykırı hareket etmeyen kişidir diye biliyoruz.
Maalesef öyle   idareciler görüyoruz ki kimi nasıl mağdur ederiz  iyi giden şeyleri nasıl bozarız diye düşünüyor gibiler. Kanun tanımama yönetmeliklere uymama kendini  Bakanlıktan büyük görme olayları da işin cabası. Biliriz ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Bu ülkede Kanunlara ve ona bağlı olarak hazırlanan genelge ve yönetmeliklere uygun davranmak sadece çalışanlara has bir kavram değildir. Yönetici ve idarecilerde bu kanunlara uymak zorundadır.
 
Sorun büyüktür,
Aile Hekimliğine geçtiğimiz 2010 yılından beri  Aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personeli arkadaşlarımızın bir çoğunun eski yerlerine dönmek istemesi emekliliği gelen personelin emekli olması 45/a çakılı kadro personelin de geçişlerine bakanlık onayı verilmemesi nedeni ile Aile sağlığı merkezlerimizde personel sıkıntısı gözle görülür şekilde artmıştır.Geçmek isteyen 112 personeli de ilgili başkanın keyfi uygulamalarına takılmakta sorun daha da büyümektedir.
Bu konunun farkında olan Sağlık Bakanlığı Aile hekimliğine geçiş için hazırlamış olduğu geçişleri kolaylaştırmak için  49635782/2020-1 Aile hekimliğine geçişte Muvafakat işlemleri konulu genelgede doluluk oranlarını düşürülmüştür. Sağlık bakanlığının yapmış olduğu bu değişikliği doğru okumak geçiş işlemlerine köstek değil destek olmak gerektiğini açıkça belirtmek istiyorum.
Bakanlık bu şekilde bir tavır içinde iken 6 aydır Aile Hekimliğine geçmek isteyen 112 personeline muvafakat verilmemesi ama kadrosu ve yapacak işi olmadığı halde Sağlık Müdürlüğü binasına Att-paramedik çekilmesi en basit tabir ile kendini Bakanlığın genelgelerinin üzerinde görmek yönetmeliklere uymamak kanunları tanımamak değilmidir? Sizin sözünüz Sağlık Bakanlığının yazılı yönetmeliğinin üzerinde midir.
Maalesef Aile Hekimlerimiz ve aile sağlığı merkezlerimiz sadece Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı tarafından mağdur edilmiyor.Bir başka iki yüzlü yönetim örneği de Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesi yönetimi var. Anlaşılan o ki bu tip yönetim anlayışı Aksaray İl Sağlık Müdürlüğünün genel bir taassubu ; Bunlar şehrin en düzgün çalışan sağlık kurumları olan Aile sağlık merkezlerini kafalarında silmişler.
Bir örnek te Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesinden Aile Hekimliğine geçmek isteyen personele izin verilmiyor. Şimdi Bakanlık genelgesi akıllarına geliyor.  Vermeme gerekçesi  çalışanın yoğun bakım sertifikası olması doğru genelgede yoğun bakım sertifikası diyaliz sertifikası ameliyathane acil servis sertifikası olan personele muvafakat verilmez diyor lakin bu personel zaten ücretsiz izinden dönmüş ve yoğun bakımda çalıştırmıyorsun bu garabetin bir tarafı diğer tarafı ise Yoğun bakımda çalıştıracağınız personelde aradığınız kriter yoğun bakım sertifikalı olmak değil siyasetten yada bir devlet büyüğünden gelecek olan referans ben mi yanlış biliyorum açıklayın sayıları yoğun bakımdaki istihdamı hangi kritere göre yapıyorsunuz. Diyalizde diyaliz sertifikası olmadığı halde çalışan ama diyaliz sertifikası olduğu halde çalıştırılmayan kişileri de açıklayın.
Şimdi Yoğun bakım sertifikası olduğu için muvafakat vermeyen Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesi yönetimi üç ay önce yoğun bakım sertifikası olan kişiye Aile sağlığı merkezine geçiş için muvafakat veriyor bu nasıl bir genelgedir ki üç ay önce müsaade ediyor üç ay sonra müsaade etmiyor.
Buradan İl sağlık Müdürümüze soruyoruz.
1-Aile hekimliğine geçiş işlemlerinde 49635782/2020-1 sayılı genelge sizin için bir şey ifade ediyor mu?
2-Bir yıldır aile sağlığı çalışanı bulamayan Aile hekiminin çalışma şartlarını kolaylaştıracak bir adım atmayı düşünüyormusunuz ?
3-Keyfi uygulamalar ve adama göre değişen muvafakat verme işlemleri hukuk devletinin hangi ilkesi ile bağdaşır.
Bizim derdimiz bağcı değil sorunları çözmektir Konuya Sayın İl sağlık müdürlüğünün ve Valiliğimizin el atacağı düşüncesindeyiz. Doğru bir şekilde doğru sağlık hizmeti vermek hem sağlık hizmetini vereni hem de o sağlık hizmetini alan vatandaşı mutlu edeceğini biliyoruz.
Bu bağlamda yetkililerden çalışanlara eşit davranmasını devletin koymuş olduğu kurallara kanunlara hem çalışanların hem de yöneticilerin uymasını birincil öncelik olarak görüyoruz."
2021-10-20 17:07:52